INFIVE - INVESTIGADORES

María Eugenia Gómez Lobato

.



Investigadora Independiente CONICET                                              

Doctora en Biología Molecular y Biotecnología (UNSAM, 2012)  Licenciada en Biología Molecular (FQBF, UNSL, 2007)

 

                                                                                                                                    Tema de interés: Efecto de tratamientos pre y postcosecha sobre la expresión de genes asociados al metabolismo de compuestos que aportan calidad nutracéutica en brócoli   

Últimos trabajos publicados:

Reyes Jara, A.M., Gómez Lobato, M.E., Civello, P.M. & Martínez, G.A. (2022). Phenylalanine ammonia lyase is more relevant than Chalcone synthase and Chalcone isomerase in the biosynthesis of flavonoids during postharvest senescence of broccoli. Journal of food chemistry, 46 (2): e14054. DOI:10.1111/jfbc.14054.

*Casajús V., Civello, P.M., Martínez, G., Howe, K., Fish, T., Yang, Y., Thananhauser, T., Li, L. & Gómez Lobato, M.E. (2021) Effect of continuous white light illumination on glucosinolate metabolism during postharvest storage of broccoli Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie-Food Science and Technology, 145:111302. On line first. DOI:10.1016/j.lwt.2021.111302.

*Reyes Jara, A., Gómez Lobato, M.E.,  Civello, P.M. & Martínez G.A. (2021) Expression of BoNOL and BoHCAR genes during postharvest senescence of broccoli heads. Journal of the science of food and agriculture, 101 (4):1629-1635. DOI:10.1002/jsfa.10783.

*Yanniccari, M., Vázquez-García, J., Gómez Lobato, M.E:, Ronajo-Delgado, A., Alves, P.L. da C.A. & De Prado, R. (2021) First Case of Glyphosate Resistance in Bromus catharticus Vahl.: Examination of Endowing Resistance Mechanisms. Frontiers in Plant Science, 12: 617945.  DOI: 10.3389/fpls.2021.617945.

*Casajús,V., Demkura,P., Civello,M.P., Gómez Lobato,M.E. & Martínez,G. (2020) Harvesting at different time-points of the day affects glucosinolate metabolism during postharvest storage of broccoli. Food Research International, 136. DOI: 10.1016/j.foodres.2020.109529

 

     contacto                           Perfil CONICET                                    CV_M.Eugenia Gómez Lobato           

                                      0000-0002-0428-5686